+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

Bár elsőre meglehetősen furcsának tűnhet, de terjedőben van ez az új fine dining trend, ahol nem különböző borokat, hanem teákat ajánlanak az ételek mellé. És itt nem a reggel összedobott párizsis szendvicsre vagy a különféle nagyi által készített sütikre, kekszekre gondolok, amik mellé előszeretettel fogyasztunk teát, hanem éttermi fogásokra, legyen az akár előétel, főétel vagy desszert.

Miért párosítják az ételeket teával?

Keleten ez egyáltalán nem újdonság, hiszen nagyon régóta fogyasztanak teát a  főétkezések során. Nyugaton azonban most kezd elterjedni a teák és ételek párosításának művészete, egyrészt az egészséges táplálkozás “divatja” miatt, másrészt pedig azért, mert az üzleti ebédek alatt nem mindig megengedett az alkoholfogyasztás.

 

Mi köze a teának az éttermi fogásokhoz?

A legtöbben tisztában vagyunk a borok és ételek párosításának alapszabályaival, miszerint a vörös borokat általában vörös húsokból készült fogásokhoz, a fehér bort fehér húshoz, halakhoz, míg a desszertborokat desszertekhez fogyasztjuk. Természetesen aki nagy rajongója a jó boroknak, az ennél sokkal jobban elmélyülhet az ételek és borok tökéletes párosításának tudományában, de ezeket az általános szabályokat az is ismeri, aki ritkán jár étterembe vagy csak alkalmanként fogyaszt bort.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy ahogy egy jó bor ki tudja emelni egy finom fogás ízeit, karakterét, ugyanúgy a tea is képes erre, hiszen a különféle teáknak mind megvannak a maguk karakterjegyei, és legtöbbjük tannint is tartalmaz eltérő arányban, ami a borban is megtalálható összetevő.

Egy jól megválasztott tea tehát ugyanúgy ki tudja emelni az étel finom ízeit, mint egy jó bor. Ugyanígy, egy rosszul megválasztott tea elronthatja az étel élvezetének élményét.

 

A teával való párosítás alapszabályai

Ahogy a bornál, ugyanúgy a teánál sincsenek nagyon éles határok szabva a párosítást illetően, de mivel teafélékből is óriási a választék, jó ha tisztában vagy az alapvető szabályokkal. Így nagy hibát biztosan nem fogsz véteni, és bátrabban kísérletezhetsz.

    • Fekete tea: a fekete teák erős aromájuk miatt főleg a gazdag, nehezebb fogásokkal párosíthatók jól, mint a vörös húsok, roston sültek, de akár egy nehezebb tészta fogást is kiegészíthetünk vele, mint pl. a lasagna.
    • Zöld tea: zöldséges íze miatt kiválóan passzol vegetáriánus fogásokhoz, salátákhoz, csirkéhez és akár halakhoz.
    • Gyümölcs tea: desszertekhez, tortákhoz, étcsokoládéhoz ajánlott.
    • Fehér tea:  lágy íze miatt nem jó nagyon gazdag ízvilágú, erőteljes fogásokkal kombinálni, mert mellettük ízetlennek hat. Nagyon jól passzol viszont könnyű ételekkel, mint a halak, sajtok, saláták.

 

A teák és ételek párosítása mint szakma

Igen, bármennyire hihetetlenül hangzik, a tea sommelierek léteznek, és köztünk vannak. Az ételek teával való párosítása egy külön tudomány, és hasonlóan a bor sommelier iskolákhoz, tea sommelier képzés is létezik. A trend még felszálló ágban van, de szépen terjed, így a jövőben a komolyabb éttermek előszeretettel fognak tea sommelier-ket alkalmazni.

Addig is, bátran kísérletezhetsz otthon! Webshopunkban számtalan teavariáció közül válogathatsz, így otthon elkészített fogásaidnak csak a képzeleted szab határt.

Ha pedig kitapasztaltad, hogy melyik ételedet milyen teával érdemes párosítani, új tudományoddal bátran elkápráztathatod a családot vagy barátaidat egy közös étkezés alkalmával.

Az ételek mellé felszolgált tea kedves kis extra figyelmesség lehet azzal szemben, aki például nem iszik/ihat alkoholt, de ha van olyan a családodban, barátaid között, aki nagy tea rajongó, akkor akár ajándékként meg is lepheted egy ilyen különleges, általad elkészített ebéddel, vacsorával.

Kellemes teázást kívánok!