+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

Beléptünk az adventi időszakba, idén december 3-án, most vasárnap lesz Advent első vasárnapja.

Mi, családi körben mindig vártuk már az Adventet, mert az már a Karácsony közeledtét jelezte. Már csak 4 hétvége, és itt a Karácsony! Bevallom, én imádom a Karácsonyt, az év legszebb időszaka számomra.

Adventi vasárnap estéken az adventi koszorú mellett mindig más-más teákat készítettünk, mellé pedig gyümölcssalátát narancsból, mandarinból, banánból és kiwiből. Természetesen ezeken a meghitt estéken bekucorodunk a kedvenc fotelünkbe, magunkra húzzuk a jó meleg takarót, és megnézünk egy vidám karácsonyi filmet. Nem is tudok kellemesebb programot elképzelni ezeken az adventi estéken…

A finom gyümölcssaláta mellé karácsonyi ízvilágú teákat készítünk, megpróbálunk minden évben új ízeket keresni. Ez egyrészt önös érdek is, hiszen imádom a teát – nem is lehetne ez másképp, hiszen ezért is foglalkozom teákkal – szívvel, lélekkel, másrészt viszont szeretnék nektek is hasonlóan meghitt és szeretetteljes estéket varázsolni a teáim által. Mondhatjuk, hogy ez a küldetésem. 🙂

Nekem a tea hozzátartozik az életemhez, és ez az időszak még intenzívebbé teszi ezt az imádatot.

Karácsonyi teák

Térjünk is rá, hogy milyen ízeket tudunk karácsony tájékán beszerezni:

  1. fahéjas szilvás, narancsos
  2. szegfűszeges, fűszeres
  3. narancsos roiboos
  4. gyömbéres, citromos

Ez csak néhány ízfajta, amit felsoroltam, de ennél vannak fantáziadúsabb elnevezésű teakeverékek is, pl.: Karácsonyi csengettyű, Snowwaltz, Hüttenzauber, Adventi tea….nagy a választék. Fontos, hogy körültekintően válasszunk, ha valaki allergiás pl. a fahéjra, vagy nem bírja az erősebben fűszerezett ízeket, azoknak még véletlenül se szervírozzunk ilyen összetevőjű teát. Erre azt szoktam ajánlani, hogy szerezzünk be magunkhoz egy fűszeresebb és egy gyümölcsösebb ízvilágú teakeveréket, és mindenképpen kérdezzük meg, hogy ki miből kér. Ha több fajta van otthon, abból bajunk nem lehet, nem igaz? 🙂

Ajándékba? Naná!

A saját fogyasztásunkon kívül remek ajándékötlet a téli, karácsonyi tea akár Télapóra, akár Karácsonyra. Főleg akkor, ha különböző teakellékekkel, kiegészítőkkel együtt adjuk át, vagy akár a teához szorosan kapcsolódó egyéb élelmiszerekkel (méz, citrom, különlegesebb aszalt gyümölcs, vagy kandírozott gyümölcsdarabok). Ezekkel össze lehet állítani egy olyan profi teacsomagot, amik biztos, hogy nagy sikert aratnak a Karácsonyfa alatt. Gondoljunk bele, hogy ez milyen hasznos ajándék, ha valaki aktív teázó:

  • teát mindig vesz -> így legalább nem kell neki egy jó ideig venni
  • hosszan tartó hatás -> a Télapóra, Karácsonyra adott teacsomagok még januárig, akár még februárig is kitartanak
  • praktikus hozzávalók -> ha ajándékozunk mellé még egy bögrét, vagy teatojást, esetleg valamilyen fűszert, szárított gyümölcsöt, azokat másra is fel tudja használni az ajándékozott

Úgy gondolom, hogy nagyon sok jó oldala van a tea ajándékozásának 🙂

Arról nem is beszélve, hogy akár még céges ajándéknak is kiváló! Lepd meg partnered egy isteni karácsonyi ízesítésű teacsomaggal, és zsebeld be a hálálkodást és a köszönömöket. Jegyezd meg, hogy honnan vetted a teát, mert biztos, hogy kérni fogják az elérhetőséget, hogy után tudjanak rendelni.

Karácsonyi keksz recept

Hoztam nektek egy karácsonyi keksz receptet, melyet elég, ha vasárnap délelőtt megsüttök, a munkaidő összesen 30 perc, és egy órát kell pihentetni a tésztát sütés előtt. Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 2 és 1/4 csésze simaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 3/4 csésze vaj
  • 1/2 csésze + 3 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 1 nagy tojás
  • 1/4 csésze melasz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 csésze fehércsokoládé
  • 3 evőkanál zsiradék
  • piros és zöld dekorcukor

Elkészítés:

Keverd jól össze a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót, majd tedd félre.

Kézi mixerrel dolgozd össze krém állagúvá a vajat, a fél csésze kristálycukrot és a barna cukrot. Ezután keverd el a tojással, majd a melasszal és a vaníliakivonattal. Állítsd a mixert alacsony fokozatra, majd segítségével elegyítsd a két keveréket. Fedd le az edényt, és hagyd pihenni a masszát körülbelül egy órán keresztül. Az egy óra letelte előtt körülbelül tíz perccel kezdd el előmelegíteni a sütőt 180 fokra.

A masszából szaggass nagyjából másfél evőkanálnyi darabokat, gyúrd őket labdaformájúvá, majd forgasd meg őket a három evőkanálnyi kristálycukorban. Helyezd őket sütőpapírra, egymástól nagyjából 6 centiméter távolságra, és finoman nyomd be a tetejüket. Az előmelegített sütőben nyolc-tíz percig süsd őket, majd vedd ki, helyezd egy fémrácsra, és várd meg, amíg teljesen kihűlnek.

Vízfürdő felett olvaszd meg a fehér csokit, majd félig márts annyi süteményt a krémbe, amennyire ez a mennyiség elegendő. A fenti műveletet ismételd meg még kétszer. Végül a dekorcukorral díszítsd fel a süteményeket.

Én már számtalanszor megsütöttem, szívből ajánlom mindenkinek. Az eredeti receptet itt találod (forrás: femina.hu).

Kellemes adventi teázást kívánok,

Andi