+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

A délutáni teázás szokása az 1840- es évek elején alakult ki Angliában, a brit felső osztály köreiben. Ez a tipikusan brit szokás egy könnyű délutáni falatozásként indult, amely a sok év eltelte óta egy kiadós étkezéssé nőtte ki magát,  és világszerte sokakat meghódított.  Abban az időben az emberek naponta 2-szer étkeztek: reggel és este. Ám egy befolyásos arisztokratának, Bedford hercegnőjének szokásává vált, hogy a két étkezés között,  du. 4 óra körül,  teával és könnyű harapnivalóval csillapítsa éhségét. Ez a szokás hamar elterjedt vendégei körében is. A hercegnő meghívta otthonába  barátait is, és az előkelő hölgyek  teázgatása hamarosan társasági eseménnyé nőtte ki magát, melyet nem sokára már az egész országban és a gyarmatokban is gyakoroltak. A délutáni teázás elterjedése miatt megnőtt a kereslet a porcelán teáskészletek iránt, emiatt pedig világszerte fellendült a porcelángyártás.

Az utóbbi években ismét divatba jött a teázás és szerte a világon fogyasztják délutánonként az emberek: szállodákban, kávézókban és teázókban egyaránt. A hagyományos délutáni teázásra manapság 2 és 5 óra között kerül sor, és akár helyettesítheti az ebédet vagy a vacsorát is.

A délutáni teázáshoz erős fekete teát, pl. Darjeelinget vagy Assam teát szolgálnak fel, de az Earl Grey is népszerű a britek körében. A teához tejet vagy citromot és cukrot is kínálnak. Az angolok szokása, hogy apró, kenyérszeletekből készített uborkás, füstölt lazacos és krémsajtos szendvicseket kínálnak mellé, valamint felszolgálnak még teasüteményeket is.

5 órai teát felszolgáló helyeken egyre többféle teát találhatunk a világ teakínálatából: japán, kínai zöld, oolong, gyümölcs– és gyógynövény teákat is. A tea mellé kínált ételek is igen változatosak  lehetnek attól függően, hogy a világ mely részén járunk.

A délutáni tea olyan fontos része a mai napig a brit kultúrának, hogy mindenkinek saját elképzelése van arról, hogy mi a helyes módja a teafogyasztásnak. Vitatéma például, hogy a tejet kell-e  a teába öntenünk, vagy pedig a teát a tejbe.  Én viszont azt hiszem sokkal udvariasabb, ha a vendéglátó felszolgálja a teát  és a vendégeire  bízza, hogy ízlése szerint adjon hozzá tejet, cukrot vagy esetleg citromot – kinek- kinek kedve szerint.