+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

Számos hit vagy tévhit kering az éterben a filteres és a szálas tea körül. Igaz, hogy a filteres teákba akár alacsony minőségű teafüvet, ne adj’ Isten akár szemetet is tesznek?

Az igazság

Az igazság az, hogy nincs igazság 🙂

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a filteres tea silányabb minőségű lenne, mint a szálas keverék. Mindenki döntse el maga, hogy miben hisz, melyik teóriát gondolja a saját maga értékrendjéhez közelinek. Én most inkább arra helyezem a hangsúlyt, hogy bemutassam a két fajtát.

A filteres tea

A filteres tea újkori találmány, bár több feljegyzés is szól arról, hogy a kínaiak már kísérleteztek papírba csomagolt teafű áztatásával annak érdekében, hogy ne kelljen leszűrni a teát. Ám az elterjedtebb verzió egy new yorki teakereskedőről szól, aki, állítólag véletlenül jött rá erre a remek megoldásra. Később aztán a könnyebb használhatóság és praktikusabb tárolás érdekében filterekbe porciózta a teafüvek adagjait. Mivel ez nagyon megkönnyítette a teázás menetét, hiszen nem kellett leszűrni a teafüvet, ezért szinte futótűzként elterjedt a filteres tea használata. Először Amerikában, majd az egész világra kiterjedve.

Mint oly sok más terméket, így a teát is nagyüzemben kellett elkezdeni gyártani a tömegtermelés érdekében. Már nemcsak a nagy teakultúrával rendelkező országokban ittak a “varázsnedüből”, hanem az addig még ismeretlen területekre is bejutottak a különféle filteres teák.

A filteres teák is ugyanazt a teafüvet tartalmazzák (elvileg), mint a szálas teák, csak a feldolgozási technológiában van különbség. A filteres teákhoz ízesítő aromákat adnak, amik a természetben nem találhatóak meg. Az aratástól kezdve a kész teáig a feldolgozásuk teljes mértékben gépesített, ezért nincs szakértelem szerinti válogatás. Sokszor érezni keserűbb csersav-ízt a filteres teáknál, amit általában cukorral, mézzel, tejszínnel vagy citromlével ellensúlyoznak. Elég jellegtelen az ízük, mivel a hozzáadott mesterséges aroma gyorsan elillan.

Újításokkal próbálják az ipari üzemek, kereskedőláncok a filteres teákat népszerű termékként fenntartani, többek között kitalálták a piramis alakú teafiltert. Céljuk ezzel az, hogy több természetes szálas teafű, valamint pár aprított gyümölcs is elférjen benne, ellentétben a lapos filterrel.

A szálas tea

A szálas tea maga a minőség nagykövete. Minősége pedig a szakértő termesztéséből, gondos aratásából és gyengédebb feldolgozásából is ered.

A tea eredetileg gyógyitalként volt ismert Kínában, de létezik egy szívet melengető történet is a tea felfedezéséről: Buddha csészéjébe egyik meditálása alatt a szél egy tealevelet hullajtott.

A britek Kínából Európába tengeri úton szállították a tealeveleket. Érdekes tény, hogy a teára használt szavakból következtetni lehet, hogy melyik ország melyik importúton találkozott először a teával. A tea másik ismert elnevezése: csáj. (Ahol így hívják a teát, ott nagy a valószínűsége, hogy a szárazföldi kereskedelmi utakon ismerték meg.)

A tealevél többféle, kíméletes módon való feldolgozása teszi igazán minőségivé, van, amelyiket kézzel dolgozzák fel, sodorják és szárítják.

A szálas teákból kiérezni a különböző területek jellegét, sokkal meghatározóbb a természetes ízviláguk filteres társaiknál. Aromát maximum plusz aszalt vagy szárított gyümölccsel adnak hozzá, azokat is fel lehet fedezni a teatasakban. Az igazán minőségi szálas teákat többször is le lehet önteni, ezzel sokkal tovább tart maga a megvásárolt adag.

Shopunkban csakis igazán jó minőségű szálas teákat tartunk, melyek hosszan tartó, tényleg élvezetes pillanatokat tudnak szerezni fogyasztójának. Érdemes kísérletezni az ízekkel, keverékekkel, és ha valamelyik a kedvencünkké válik, akkor abból beszerezni. Fontos, hogy ne tároljunk belőle többet, mint amit belátható időn belül elfogyasztunk, mert az igazán kimagasló minőségű teáknak bizony van lejárati ideje. Erre mindenképpen figyeljünk, mielőtt feltöltjük teakészletünket.

Kellemes teapillanatokat kívánok mindenkinek!