+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

A teázás milliók napi rutinjának elengedhetetlen része világszerte. Mindegy, hogy mikor isszuk, reggel, nap közben vagy délután, egy jó tea képes egy kis örömöt lopni a napunkba.

Azt gondolnánk, hogy a tea elkészítésénél nincs egyszerűbb dolog a világon, hiszen csak tea kell hozzá meg forró víz, és már szervírozhatjuk is. Azonban a többszáz-féle teavariáció helyes elkészítése ennél kicsit több tudást és odafigyelést kíván. Ha betartod a teafőzés alapvető szabályait, akkor egy átlagos tea is élvezetessé tehető, míg ha egy drága, minőségi teát nem megfelelően készítünk el, könnyen egy keserű, ihatatlan lötty lehet az eredmény.

Tippjeinket követve Te is tökéletes teát készíthetsz magadnak minden nap!

A teakészítés alapszabályai

A víz minősége

A víz a tea egyik fő összetevője, de sokan nem tudják, hogy minősége nagyban befolyásolhatja a tea ízét, ezért nem mindegy, hogy milyen vizet választunk. A legkézenfekvőbb a csapvíz használata, hiszen mindig elérhető, de sajnos nem mindig megfelelő minőségű. Ha klór vagy vas szaga van a csapvíznek, vagy túl kemény a víz, akkor ne használd! Ugyanígy nem alkalmas teafőzésre a desztillált víz sem, mert jó, ha a víznek van némi ásványi anyag tartalma.

Ha a csapvíz gyenge minőségű vagy túl klóros, akkor a palackozott ásványvíz jó megoldás lehet, de figyelj rá, hogy ne tartalmazzon túl sok kalciumot, és a pH értéke 6,5 és 7,5 között legyen.

Mindig friss, hideg vizet használj! A tea szereti az oxigént, ami előhívja a benne lévő aromákat. Soha ne forrald újra a vizet, ha maradt a teáskannában víz, azt öntsd ki.

Hőmérséklet

A víz hőmérséklete nagyon fontos szempont. Téves az az általános elgondolás, hogy a forró víz minden teához alkalmas. A különböző teavariációk elkészítése más-más hőmérsékletű vizet igényel, pl. a zöld teából gyakran alacsonyabb hőmérsékleten bontakoznak ki a megfelelő aromák, míg a fekete tea igazi karakterét a forróbb víz hozza ki legjobban.

Ha a gyártó feltüntette a csomagoláson az instrukciókat, akkor a legjobb, ha betartod azokat. Általános szabály, hogy forrásban lévő vizet nem öntünk a teára. A forró víz megégeti, leforrázza a teát, így az aromák biztosan nem tudnak kibontakozni.

Ezen a linken megtalálod az ajánlott hőmérsékletet a nálunk kapható teák elkészítéséhez:

http://mentateashop.hu/tea-kisokos/

Az áztatás időtartama

A víz hőmérsékletéhez hasonlóan az áztatás ideális időtartama is az adott teafélétől függ. A legjobb, ha követed a csomagoláson megadott ajánlásokat. A fenti linken megtalálod, hogy melyik teát mennyi ideig áztasd a legjobb eredmény érdekében.

Ez az időtartam azonban ízléstől is függ, ha erősebb teát szeretnél inni, akkor áztasd a tealeveleket hosszabb ideig, ha pedig gyengébbet, akkor rövidebb ideig.

Természetesen a végeredményt alapvetően befolyásolja az alapanyag, hiszen a minőségi szálas teákból sokkal aromásabb, élvezhetőbb teát tudsz készíteni, mint az olcsó filteres változatokból.

Nézz körül webshopunkban, ahol sokféle variáció közül választhatsz!

Elkészítéskor pedig vedd figyelembe a fent felsorolt szempontokat, így biztosan nem fogsz csalódni!

Kellemes teázást kívánok!