+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

Február végére már az is utálja a telet, aki egyébként szereti. A hideg, borongós évszak mindig nagyon hosszúnak tűnik, mintha sosem lenne vége. Ilyenkor már lessük a tavasz érkezésének első jeleit. Végre kicsivel hosszabbak a nappalok, és alig várjuk, hogy a hőmérséklet is tavaszias legyen, és eltehessük a télikabátot.

Tavasszal minden új életre kel, még a hangulatunk is más. A szürkeséget felváltja a zöld, a madárcsicsergés, a színes virágok, a napsütés. Még a városban is érzékelhető a változás, ilyenkor mindenki szívesen látogat ki a közeli parkokba, hétvégén megtelnek a kirándulóhelyek. A fák rügyeznek, a virágok beborítják a mezőket, és nem csak színükkel, de illatukkal is jókedvet sugároznak.

Persze egy kicsit még várnunk kell, mire virágba borul minden, de addig is van rá mód, hogy egy kis tavaszt lopjunk a napjainkba. A virágok révén a tavasz megjelenik a teákban is, így felidézve a meleget és a napsütést. Aromát és ízt is adnak az italnak, ezért közkedvelt adalékai a teáknak.

A virágok szerepe a teázásban

Sok virág van, amit önmagában is fogyasztanak teaként gyógyító hatásuk miatt, gondoljunk a hibiszkuszra vagy a kamillára. A virágok azonban sokszor ízesítő funkciót is betöltenek a tealevélhez keverve.

Az ízesített teák készítéséhez leggyakrabban használt virágok a jázmin, rózsa, hibiszkusz  és körömvirág, de tulajdonképpen bármilyen ehető virág felhasználható erre a célra. Jellegzetesen virágos, mégis könnyű aromájukkal nagyon finom és egyedülálló teák készíthetők.

Honnan származik?

A teák virágokkal való ízesítésének ötlete Kínából származik, de finom ízük és illatuk miatt a nyugati világban is hamar elterjedtek, és napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Kínában a jázminos zöld tea készítése a leggyakoribb. A kínai újév kezdetekor, februárban ajándékba is szokás adni, mert télen fogyasztva illata és aromája az elmúlt nyárra emlékeztet, ugyanakkor a közelgő tavaszt is idézi.

Hogyan készülnek a virágos teák?

A virággal ízesített teák készítésekor friss virágszirmokat vagy bimbókat helyeznek a száradó tealevelek közé. A levelek magukba szívják a virágok aromáját, így a kapott tea illatos és egzotikus lesz. Néhány szirmot vagy virágot általában a teában hagynak díszítésképpen. Egy igazán jó minőségű virágos teának határozott aromája van, és többször is leönthető, mielőtt veszítene illatából.

A gyengébb minőségű termékekhez a valódi virágok helyett sokszor illóolajokat használnak, ezek azonban össze sem hasonlíthatóak a hagyományos módon készült ízesített teákkal. Érdemes tehát körülnézni, és jó minőségű, valódi virágokkal készült teát választani. A webshopunkban biztosan megtalálod a megfelelőt:

  • Zöld tea China Jasmine Tea – 100% natúr tradicionális jázmin szirmos tea
  • Kína 9 Kincse – minőségi sencha zöld tea, sárga tea, gunpowder, Chun Mae, Pai Mu Tan, Lung Tseng, Lin Yun White Snow, Pi Lo Chun, China Ooolong, ananász darabok, eper darabok, napraforgó virágszirom, természetes ízesítés
  • Rózsaszirom Zöld tea – rózsaszirmokkal
  • Rooibos tea Ginkgo Wellness – ginkgo levél, papaya, napraforgószirom, gyömbér, kék papsajt szirom, természetes ízesítés
  • Gyümölcs tea Nagypapa Kertje – bodzabogyó, hibiszkusz, ribizli, rózsaszirom, fekete ribizli, fekete áfonya, természetes íz
  • Herba tea Hibiszkusz tea – 100% szudáni hibiszkusz virág
  • Homoktövis tea – homoktövis bogyó tea hibiszkusszal (24%), bodzabogyóval (24%), és napraforgó virágszirommal
  • Lemon Basil Herba tea – Pai Mu Tan fehér tea, citrom, citromfű, bazsalikom, napraforgó virágszirom, természetes íz

Ezek a teák mind könnyed, tavaszi hangulatot árasztanak. Rendezhetünk velük tavaszváró teadélutánt a barátokkal, de nyáron, a meleg napokon jeges teaként sem utolsók.

Kellemes virágteázást kívánok!