+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

Örök vitatéma a teát illetve a kávét kedvelők tábora között, hogy melyik ital egészségesebb. Mindenki a saját igazát bizonygatja, különböző érveket felsorakoztatva, amik alátámasztják, hogy az általuk kedvelt ital bizony sokkal jobb a másiknál. Mai cikkemben megpróbáltam utánajárni, hogy lehet-e igazságot tenni, és ha igen, vajon kinek van igaza.

Kávé: híres vagy hírhedt?

Rengeteg cikket olvashatunk az interneten mind a kávé, mind a tea pozitív és negatív hatásairól. Általánosságban elmondható, hogy a kávénak rosszabb a híre, ami az egészségre gyakorolt hatását illeti, míg a tea megítélése szinte mindig kedvező. Órákat eltölthetünk az interneten a különböző cikkeket, tanulmányokat olvasgatva. Az egyikben a kávé a “fekete bárány”, a következőben már ugyanúgy az egészséges italok közé sorolják, mint a teát. Könnyű elveszni az egymásnak ellentmondó információk rengetegében, ezért a legjobb módszer talán összehasonlítani a két “vetélytárs” élettani hatásait.

Korán reggel legtöbben alig várják, hogy kávéhoz jussanak, fel sem tudnának ébredni a koffein élénkítő hatása nélkül. Egy csésze kávé kb. 100 mg koffeint tartalmaz, míg a teában – a tea típusától függően – 15-70 mg található. A teák közül a fekete tea tartalmazza a legtöbbet, szemben a zöld teával és egyéb variánsokkal. Ennek megfelelően a kávé áldásos hatását szinte azonnal érezni, a  koffein megemeli a vérnyomást, a pulzust, hatására csökken a fáradtságérzetünk, éberebbek leszünk, a koncentrálás is könnyebben megy.

Tea: egyértelműen híres

A tea koffeinje másképpen hat. Mivel a teafű kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávébab, egy csésze tea élénkítő hatását később érezzük meg, és a kávéhoz mérten enyhébb formában, hatása azonban tovább tart. Kevésbé pörget fel, nyugodtabbak, de ugyanúgy éberek leszünk tőle.

Ami a tea és a kávé egészségre gyakorolt hatását illeti, mindkettőről szakirodalmi adatok alapján elmondható, hogy fogyasztásuk hozzájárulhat az Alzheimer és a Parkinson kór kialakulási kockázatának csökkentéséhez, illetve megvédhetnek bizonyos rák típusok kialakulásától is. A kávé a májra van jó hatással, és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A teát azért tartják közismerten egészségesnek, mert tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok gátolják a szabad gyökök káros hatásait, ezáltal a tea jó hatással van a szív- és érrendszerre, valamint gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása is van. Különösen jótékony hatású a zöld tea fogyasztása, mivel ebben a teaváltozatban található a legtöbb antioxidáns. Az epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevű antioxidáns, ami a teafélék közül csak a zöld teában található meg, segít a fogyásban és a zsírégetésben, ezáltal a zöld tea a fogyni vágyók ideális itala. Koffeintartalma mérsékeltebb, és annak felszívódása is egyenletesebb, és hosszabb ideig tart.

Arany középút

Mint látjuk, mind a kávénak, mind a teának vannak a szervezetünkre nézve kedvező hatásai, így egyiket sem kiálthatjuk ki abszolút győztesnek. Bátran ihatjuk mindkettőt, a kulcsszó a mértékletesség, ugyanis nem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk belőlünk, és mikor. Mint mindenre, a kávéra és a teára is igaz, hogy a túlzott fogyasztás káros lehet, de a mérsékelt napi fogyasztás semmilyen problémát nem okoz, sőt, mint láthattuk, egészségünk szempontjából előnyös is.

Mindenképpen figyeljünk oda rá, hogy lefekvés előtt 6-7 órával már ne igyunk koffeintartalmú italt, nehogy a pihentető alvás kárára menjen. A kedvező élettani hatásokat gyengíti a sok hozzáadott cukor, édesítőszer is, így amikor csak lehet, kerüljük ezeket. A kávénak rengeteg elkészítési módja van, a teánál pedig nagy a választék az ízvariációkból  (nézz körül webshopunkban!), így biztosan találunk olyat, ami ízlik, ahelyett, hogy egy általunk nem kedvelt variációt pakolnánk tele cukorral, hogy számunkra iható legyen.

A fenti szabályokat betartva mindkét kedvelt ital fogyasztása egészséges, így a választás végső soron a miénk.

Hamarosan kávékínálatunkból is válogathattok!