+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

Akik rendszeresen látogatják a webshopunkat, észrevehették, hogy mostantól nem csak teákat, hanem szemes kávékat is lehet vásárolni nálunk, ezzel az újdonsággal a kávéimádók igényeit is igyekszünk kielégíteni.

És hogy miért nem őrölt kávé? Mert a szemes kávé sokkal tovább megőrzi ízét és aromáját. Az otthoni darálás pillanatok alatt megvan, és az így készített kávé frissebb és finomabb lesz, mert a kávé aromája csak a daráláskor szabadul ki a kávészemekből. Hidd el, egy igazán jó kávé nyújtotta élmény megéri azt a kis plusz időt, amit a darálás jelent!

Ebben a cikkben szeretném veled megosztani a legfontosabb információkat az általunk forgalmazott szemes kávékról, így könnyebb lesz az ízlésednek megfelelő kávé kiválasztása.

 

Arabica és Robusta

A kávécserjének sok fajtája létezik, de kávét csak két legismertebb fajtájából, az Arabica és a Robusta kávéból készítenek. Eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek a végeredményt, azaz a kávéital minőségét, karakterét befolyásolják.

 

Az Arabica és Robusta kávé jellemzői

Íz: az arabica lágy, kissé édeskés, gyümölcsös ízű, savtartalma alacsonyabb, mint a robustáé. A robustából készült kávé kesernyésebb, savasabb.

Koffeintartalom: a robusta több koffeint tartalmaz (1,5-4%), emiatt keserűbb ízű. Az arabica kávé koffeintartalma 0,3-1,5% közötti.

Cukortartalom: az arabica kávé cukortartalma jelentősen magasabb, majdnem kétszer annyi, mint a robusta kávéé. Emellett 60%-kal több zsírt is tartalmaz.

Termőhelyek: az arabica kávét főleg Kelet- és Közép Afrikában, Dél-Amerikában, Indiában és Indonéziában termesztik, a robustát pedig Afrikában, Dél-Kelet-Ázsiában, Indiában és Indonéziában.

Termesztés: az arabica kényesebb a robustánál, ezért termesztése is nehezebb. 900 méter feletti trópusi területeken ideális a fejlődése, a termés 9 hónap alatt érik be, a kávészemek hosszúkásak és laposak. A robusta ellenállóbb és igénytelenebb, kevésbé érzékeny a klimatikus viszonyokra, olcsóbb a művelése. 900 méter alatti trópusi síkságokon termesztik, a termés 10-11 hónap alatt érik be. Az arabica magasabb minősége és kényesebb termesztése miatt drágább is.

Kávéink között találsz 100% Arabicát, illetve Arabica és Robusta keveréket is.

 

Pörkölési módok

A kávé végleges ízét nemcsak az arabica és a robusta aránya, hanem a pörkölési mód is meghatározza.

A pörkölés során a zöldkávét magas hőmérsékletű száraz hőbehatásnak teszik ki, így jönnek létre a kávé alapját képező pörkölt kávészemek, amelyek különböző árnyalatú barna színt kapnak a pörkölés időtartamától és intenzitásától függően.

A szakértők sokféle pörköltségi szintet különböztetnek meg, de fogyasztóként négy szint közismert: hamburgi, bécsi, francia és olasz pörkölés.

Hamburgi: alapanyaga arabica kávé. Eredményeként a kávébabok színe világosbarna lesz, amiket durvára, érdesre őrölnek. Az így kapott kávé teaszerű, világosbarna, áttetsző, savanykás ízű.

Bécsi: alapanyaga arabica, a kávészemek színe a pörkölés után középbarna lesz. Savanykás, kesernyés ízű, nem áttetsző kávét eredményez.

Francia pörkölés: alapanyaga arabica és robusta keveréke, sötétbarna színű kávészemeket kapunk. A pörkölés következtében a kávé íze erőteljes.

Olasz pörkölés: alapanyaga arabica és robusta keverék, a kávészemek mélybarna színt kapnak, és finomra őrölik őket. Krémes, aromás ízű kávé lesz az eredmény.

Az, hogy melyik pörkölésből készül a számunkra legfinomabb kávé, ízlés kérdése, ezért érdemes kísérletezni és többfélét kipróbálni.

 

A koffeinmentes kávé

Termékeink között koffeinmentes kávét is találsz, nem véletlenül. Bár a kávéfogyasztás áldásos hatásai közismertek, a túlzásba vitt koffein fogyasztás káros hatással lehet szervezetünkre. A koffeinmentes kávé jó megoldás lehet azoknak, akik szeretnék csökkenteni a rizikót, de nem akarnak lemondani a kávézás élményéről.

A koffeinmentesítésnek több módszere van, amit általában a zöld, pörköletlen kávébabokon hajtanak végre úgy, hogy a kávéban lévő illat- és ízanyagok sértetlenek maradjanak.

Bár az eljárás során kapott kávét koffeinmentesnek nevezik, valamennyi koffeint ezek is tartalmaznak. Amerikában 3% a megengedett koffeintartalom a teljes tömegre vonatkozóan, az EU-ban csak 0,1% lehet.

Remélem, a fenti információk segítségedre lesznek a választásban! Nézz szét bátran a webshopban, és válaszd ki az ízlésednek leginkább megfelelő szemes kávét, vagy ha még keresed az “igazit”, próbálj ki többfélét is!