fbpx
A rooibos tea jótékony hatásai

A rooibos tea jótékony hatásai

rooibos tea

Ha olyan gyógynövényes italt keresel, amely tele van antioxidánsokkal, de nem tartalmaz koffeint, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a rooibost.

Épp egy évszázada annak, hogy egy orosz kereskedő Cedar hegységben megfigyelte, hogy az ottani őslakosok egy cserje ágaiból és tűleveleiből teát készítenek. A szokatlanul egészséges és fiatalos külsejű férfiak és nők a kereskedővel is megkóstoltatták az italt. Az orosz férfi egy teakereskedő családból származott és ismerte az összes finom teafajtát. 

Ez a gyümölcsös ízű főzet annyira megnyerte a kereskedő tetszését, hogy kereskedni kezdett a rooibos teával.

Így indult hódító útjára a rooibos tea.

Az Aspalathus nemzetségnek több, mint 200 faja van, amelyek Dél-Afrika Western Cape régiójában honosak. Az Aspalathus linearis az a faj, amelyet a Rooibos tea előállítására használnak és kizárólag a dél- afrikai Cedarberg hegyvidéki régióban nő.

Az Aspalathus linearisnak számos alfaja létezik, de csak egy alkalmas termesztésre.

Az Aspalathus linearis cserje egy alacsony növésű 1-1,5 méter magas növény. Ágai hosszúak és rendkívül hajlékonyak. Az ágakon számtalan vékony oldalág található, ez adja a rooibos bokor formáját. A levelek leginkább a fenyő tűleveleire hasonlítanak. Finoman szőrösek, hegyesek.

A rooibos érzékeny növény, csak a Cedar hegység klímája megfelelő a számára. 

A cserjét másfél éves korában szüretelik először, és még 8-9 évig szüretelhető.

A betakarítás a nyári hónapokban kezdődik és kora őszig tart. A talaj felett 30-40 cm-re, sarlóval vagy géppel vágják le és kötegelik az ágakat.

A betakarítás után az ágakat összevágják 4 mm hosszú darabokra majd hengerrel sajtolják. Tiszta víz hozzáadásával 15-20 cm magas halmokba rakják. Ebben az állapotban hagyják néhány órán keresztül.  Az eredetileg zöld ágak erjedés hatására, vörösesbarnává változnak. Az erjedés során alakul ki a rooibos tea gyümölcsös íze.  Az erjesztés után az ágakat addig szárítják a napon, amíg nedvességtartalmuk 10 % alá csökken.   Majd ellenőrzik az áru tisztaságát, aromáját, színét. Ezután átrostálják az ágakat, eltávolítják a szennyeződéseket. Forró gőzzel pasztörizálják, hogy megvédjék a rovaroktól.

A szigorú ellenőrzésnek köszönhetően a Dél- Afrikából származó rooibos tea kiváló minőségű.

A rooibos tea Dél- Afrikában a mindennapok italává vált, de a világ többi országában azért nem sikerült ilyen gyorsan elterjednie. A rooibos teának nem volt akkora imázsa, mint amivel már a híres indiai, kínai teák rendelkeztek.

Amíg valaki fekete és zöld teát iszik az kifinomult ízlésről tanúskodik, de vajon mire következtethetünk, ha valaki rooibos teát fogyaszt?

A rooibos tea nem egy filozofikus ital, történetei nem bölcsekhez, császárokhoz nyúlnak vissza, hanem egy egyszerű természeti néphez, tehát a rooibos tea ilyen formában egy népi ital.

Íze hozzáadott cukor nélkül is gyümölcsösen édes.

Elkészítése nem igényel különösebb tudást, sem ceremóniát, nem kell betartanunk szigorú előírásokat. Elég hozzá egy vízforraló és néhány csésze. Kellemes íze, csodaszép vörös színe miatt a gyerekek körében is kedvelt.  Akár napi 3-4 litert is fogyaszthatunk belőle, bármely napszakban, mert nem tartalmaz koffeint. 

A rooibos teának számtalan jótékony hatása van, amely segít egészségünk megőrzésében.

Íme néhány csodás élettani hatása, amiért érdemes megkóstolni:

  • Koffeinmentes, központi idegrendszer nyugtató.
  • Ha este iszunk belőle egy pohárral, akkor segít az elalvásban.
  • A zöld teához hasonlóan magas az antioxidáns tartalma, ezért hatékony szabadgyök- megkötő.
  • Gazdag flavonoidokban, csökkenti a kisbabáknál a hasfájást, felnőtteknél a gyomor- és bélpanaszokat.
  • Magas vérnyomás, diabétesz kezelésében is segítség lehet.
  • Gazdag ásványi anyagokban, kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz..
  • Más teákhoz képest a rooibos tea a szervezet számára könnyen hasznosítható formában tartalmaz vasat, ezért fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység kialakulása.
  • Magas C- vitamin tartalma által erősíti az immunrendszert.
  • Segít a depresszió kezelésében, mivel magas a kvercetin és kvercitrin tartalma.
  • Bőrproblémák kezelésére kiváló.
  • Élelmiszerallergia, szénanátha kezelésére is kiváló.

Diéta alatt is fogyasztható, csökkenti az édesség iránti vágyat…stb.

A rooibos teának ezen kívúl még számos kedvező tulajdonsága van.

Ha szeretnéd te is kipróbálni, a Teabolt kínálatában nagyon sokféle rooibos teát találsz.

Rooibos tea

A Matcha

A Matcha

matcha tea

A matcha tea a japán teaszertartás teája már évtizedek óta. Matcha teát néhány évvel ezelőttig japánban csak néhány teaternő vidéken (Uji, Kyoto, Yame) termelték. A matcha alapteája, ahogy a japán teák nagy része, árnyékolt teából készül.

A matcha alapjául szolgáló teanövényeket a szedést megelőző 3 héten át rizsszalmával árnyékolják. Valószínű, hogy az ültetvény befedésé korábban a fagy elleni védekezést szolgálta, viszont idővel felfedezték ennek a másodlagos hasznát is.

Mivel az időjárás Japánban eléggé szélsőséges még április- májusban, még az éjszakai fagyok a jellemzőek, így a frissen nyíló rügyeknek ez az árnyékolás igazi védelmet biztosít. A rizsszalma fedést kb. 3 hétig hagyják a teanövények felett, majd a 3. héten lassan nyitni kezdik a fedést. Az árnyékolással, vagyis a fénytől való megvonással élettani folyamatok indulnak el a növényekben. A levelek klorofill, polifenol, aminosav tartalma nő, így sokkal mélyeb árnyalatú és ízű lesz a tea.

A legjobb matchát adó teanövények életkora 25-30 év körüliek, de vannak ennél sokkal idősebbb ültetvények is.

Miután az árnyékolást leszedik a növényekről, megkezdődik a tea szedése. Szedés után a tea rögtön az üzembe kerül, ahol a japán teákra jellemzően gőzöléssel állítják meg a további fermentációt. A besütött, szárított tealevelek ezután  hűtött raktárakba kerülnek, ahol több hónapig érlelik azokat. Az érés során az ízek gazdagodnak, átalakulnak. Miután a hűtésből előveszik a teát, szortírozzák, rázzák, a legkisebb levélnyeleket, szárakat is eltávolítják. Az így visszamaradó, kicsi levéldarabokat, a tenchát beszárítják, forró levegővel fújatják, majd szárítják és szortírozzák.Az utolsó fázis a matcha készítésekor mikor a szárított tealeveleket kőmalomban porrá őrlik. Egy malom óránként képes kb. 40 g matcha teát előállítani.

A kész matcha teában benne van a teamester keze, ízlése. A matcha teát kétféleképpen készíthetjük el: híg teaként, ez az usucha, valamit sűrű teaként, ez a koicha.

Általában a híg teát készítjük itthon, mégpedig az alábbiak szerint:

1,5-2 gramm matchát felöntünk 60-80 ml 75-90 fokos forró vízzel, majd a bambuszkeverővel, chasennel habosra, csomómentesre keverjük. Az így elkészített teát azonnal elfogyasztjuk.

Hogy miért is érdemes Matcha teát fogyasztani? Azért, mert a matcha  segít kiegyenlíteni a vérnyomást, magas antioxidáns tartalma megköti a szabad gyököket, ezáltal véd a daganatos sejtek kialakulása ellen, bőrfiatalítő, ránctalanító, méregtelenítő, anyagcsere javító, stresszoldó hatású.

3x annyi energiát ad, mint egy csésze eszpresszó, így, ha valaki épp a kávét szeretné helyettesíteni, akkor is kiváló választás a matcha.

Ha szeretnél tenni egy lépést az egészségedért akkor is szeretettel ajánljuk ezt az antioxidáns bombát!

Boltunkban és webshopunkban Japán két legkiválóbb matcha gyártójának teái közül választhatsz!

Próbáljátok ki, váljék egészséségetekre!

Tulsi – Indiai szent bazsalikom

Tulsi – Indiai szent bazsalikom

tulsi

TULSI – Indiai szent bazsalikom🌿

A Tulsi India legszentebb gyógynövénye, a GYÓGYFÜVEK KIRÁLYNŐJE.💝 Nyugalmat sugároz, megtisztít, felszabadít. Hatással van az energetikai rendszerünkre, erősíti az együttérzést, odaadást. Megnyitja a szívet és az elmét. Aura és csakra tisztító, segít a szeretet erejét átadni.♥️

Az Ayurvéda tanításában nagyra becsülik. Egy olyan növény, mely fokozhatja a tudatosságot, elősegíti a mentális tisztaságot. Úgy tartják, hogy a Tulsinak hatalmas lelki ereje van.

A trópusi Ázsiában őshonos növény rokona a kerti Bazsalikomnak. A Tulsi vadon terem Ázsiában, évelő, lágyszárú növény. Természetes élőhelye a tengerszint feletti 2000 m magasság.

A Tulsinak egészségmegőrző, életerő fokozó, betegségmegelőző tulajdonságai vannak, több, mint 5000 éve alkalmazzák a keleti gyógyászatban.

A Tulsi segít megbírkózni a szervezetet gyengítő érzelmi, fizikai, kémiai fertőző hatásokkal szemben, segít helyreállítani a pszichológiai funkciókat.

🍃A Tulsi enyhíti és csillapítja a megfázás és az influenza tüneteit, természetes antibiotikum, vírus- és gombaölő hatású.

🍃Fokozza az állóképességet, erőnlétet.

🍃Erősíti az immunrendszert, elősegíti a szervezet oxigén felhasználását.

🍃Légzőszervi problémák esetén kiváló, segíti a könnyű légzést.

🍃Támogatja a szív- és érrendszer működését.

🍃Erős antioxidáns hatású

🍃Gyulladáscsökkentő, hányingercsökkentő.

🍃Lassítja az öregedés folyamatait.

🍃Segít a kedélyállapot javításában, csökkenti a stresszt.

🍃Méregtelenítő, segít vérnyomásproblémák esetén

🍃Emésztőrendszer egészségének megőrzéséban segít

🍃Segíti az anyagcsere folyamatokat

🍃Vértisztító hatású, szabályozza a vércukorszintet.

Felhasználása: Öntsünk le 2 teáskanálnyi Tulsit 2 dl forró ( 100 fokos) vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.

Egészségünkre!♥️🌿

Itt a tavasz

Itt a tavasz

Kedvenc évszakom a tavasz.
Ha rajtam múlna, bizony egész évben tavasz🌷lenne.. Szeretem, ahogy újraéled a természet, újra hajtanak a bokrok, virágoznak a gyümölcsfák.. egyszerűen csodás!🌼
De tavaszra bizony vitamintartalékaink is kimerülnek, gyakran fáradtnak, nyúzottnak érezzük magunkat.
Ilyenkor többen nyúlnak energiaitalok, cukros üdítők után.

‼️De FIGYELEM‼️
Ennél sokkal egészségesebbek, finomabbak a Teáink!🌿🍃

A japán Matcha tea, a fehér teák, zöld teák antioxidánsokban gazdagok.

🌿A TEA javítja az általános egészségi állapotunkat,
🌿Segíti a stresszoldást,
🌿Agyserkentő,
🌿Véd a betegségektől,
🌿Erősíti az immunrendszert,
🌿Erősíti a csontokat,
🌿Jót tesz a szívnek,
🌿Védi fogaink egészségét…stb.

Napi 3 csésze TEA elfogyasztásával már te is sokat tehetsz saját és családod egészségéért, fittségéért!🌿

🌷Neked van valamilyen titkos recepted a tavaszi fáradtság ellen?🌷

Filteres vagy szálas tea? Mi a különbség? Melyiket válaszd?!

Filteres vagy szálas tea? Mi a különbség? Melyiket válaszd?!

Mi a különbség a filteres és szálas teák között és miért javaslom teaszakértőként a szálas teák fogyasztását?
🌿A tea a világon a második leggyakrabban fogyasztott ital.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a valódi szálas teák fogyasztása, viszont még mindig nagyon sokan választják a filteres teákat.
🌿A filtert először az 1800- as években használták teaminták Kínából történő szállítására, de nem a tea elkészítéséhez.
🌿Míg a valódi szálas tea nagy gonddal, a növény legnemesebb részéről szedett levelekből áll, addig a filtert porral, alacsony minőségű, apróra vágott, őrölt tealevelekkel töltik meg.
🌿Az őrlés során a tealevelekből felszabaduló kémiai alkotóelemeknek köszönhetően a filteres tea íze gyakran kesernyés. Az illóolajok, amelyek a tea csodás ízét adják, az őrlés során elvesznek.
🌿A filter ugyan egyszerűsíti a teakészítést, de ezzel elveszítjük azt az élményt, igazi ízeket, aromákat, amit a valódi szálas tea fogyasztása nyújt számunkra.
🌿Míga a tea filterből egyszer tudsz teát készíteni, addig a minőségi szálas teákat akár többször is felöntheted – ilyenkor érdemes figyelned a tea ízének változására is!
Azt hiszem, most jött el az idő, hogy kicsit lassítsunk, jobb döntéseket hozzunk. Most talán kevésbé a szól az életünk a rohanásról, így
itt az ideje, hogy több figyelmet fordítsunk magunkra is, és így az igazi teázás élményére is.
Ha még nem próbáltad ki a szálas teákat, melyeket mi a MentaTeánál kínálunk, nem tudhatod, hogy mi hiányzik az életedből.
Ha nálunk vásárolsz, garantáljuk neked:
🌿a teád sokkal jobb ízű lesz,
🌿az összetevők 100%-ban természetesek
🌿nem a papír filter ízét fogod érezni, hanem a valódi teák, gyümölcsök ízét.
A teát évszázadok óta fogyasztják gyógyhatásai miatt, antioxidáns tartalma, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt. Itt az idő, próbáld ki te is!
Teára fel!
Rooibos tea hatása

Rooibos tea hatása

A héten még csak itthonról dolgozom, tervezem a 2021- es évünket.
Ahhoz, hogy nyugodtan át tudjam gondolni a dolgaimat, nekem szükségem van egy finom teára. ☕️
A rooibos tea számomra az egyik nagy kedvenc.
Azért is, mert akár napi 3-4 liter is fogyasztható belőle, bármely napszakban, valamint nagyon sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely segít egészségünk megőrzésében.
Ja és a csodás színe, gyümölcsös illata, engem mindig elvarázsol🥰

Íme néhány csodás élettani hatása, amiért szerintem érdemes megkóstolnod:

🌿Koffeinmentes, központi idegrendszer nyugtató
🌿Ha este iszunk belőle egy pohárral, akkor segít az elalvásban
🌿Antioxidáns tartalma magas, hatékony szabadgyök- megkötő
🌿Gazdag flavonoidokban, csökkenti a kisbabáknál a hasfájást, felnőtteknél a gyomor- és bélpanaszokat
🌿Magas vérnyomás, diabétesz kezelésében is segítség lehet
🌿Gazdag ásványi anyagokban, kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz..
🌿Magas a C- vitamin tartalma
🌿Segít a depresszió kezelésében, mivel magas a kvercetin és kvercitrin tartalma
🌿Bőrproblémák kezelésére kiváló
🌿Élelmiszerallergia, szénanátha kezelésére
🌿Diéta alatt is fogyasztható, csökkenti az édesség iránti vágyat…stb.

A rooibos teának ezen kívúl még számos kedvező tulajdonsága van.
Ha szeretnéd te is kipróbálni, a Teabolt kínálatában nagyon sokféle rooibos teát találsz.
Nézz szét webáruházunkban, vagy látogass el a Teaboltba, ami felér egy aromaterápiával🥰♥️

Szépséges hetet Mindenkinek!
Teára fel!🌿♥️