+3630 582 9761 teashop@mentateashop.hu

Február végére már az is utálja a telet, aki egyébként szereti. A hideg, borongós évszak mindig nagyon hosszúnak tűnik, mintha sosem lenne vége. Ilyenkor már lessük a tavasz érkezésének első jeleit. Végre kicsivel hosszabbak a nappalok, és alig várjuk, hogy a hőmérséklet is tavaszias legyen, és eltehessük a télikabátot.

Tavasszal minden új életre kel, még a hangulatunk is más. A szürkeséget felváltja a zöld, a madárcsicsergés, a színes virágok, a napsütés. Még a városban is érzékelhető a változás, ilyenkor mindenki szívesen látogat ki a közeli parkokba, hétvégén megtelnek a kirándulóhelyek. A fák rügyeznek, a virágok beborítják a mezőket, és nem csak színükkel, de illatukkal is jókedvet sugároznak.

Persze egy kicsit még várnunk kell, mire virágba borul minden, de addig is van rá mód, hogy egy kis tavaszt lopjunk a napjainkba. A virágok révén a tavasz megjelenik a teákban is, így felidézve a meleget és a napsütést. Aromát és ízt is adnak az italnak, ezért közkedvelt adalékai a teáknak.

A virágok szerepe a teázásban

Sok virág van, amit önmagában is fogyasztanak teaként gyógyító hatásuk miatt, gondoljunk a hibiszkuszra vagy a kamillára. A virágok azonban sokszor ízesítő funkciót is betöltenek a tealevélhez keverve.

Az ízesített teák készítéséhez leggyakrabban használt virágok a jázmin, rózsa, hibiszkusz  és körömvirág, de tulajdonképpen bármilyen ehető virág felhasználható erre a célra. Jellegzetesen virágos, mégis könnyű aromájukkal nagyon finom és egyedülálló teák készíthetők.

Honnan származik?

A teák virágokkal való ízesítésének ötlete Kínából származik, de finom ízük és illatuk miatt a nyugati világban is hamar elterjedtek, és napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Kínában a jázminos zöld tea készítése a leggyakoribb. A kínai újév kezdetekor, februárban ajándékba is szokás adni, mert télen fogyasztva illata és aromája az elmúlt nyárra emlékeztet, ugyanakkor a közelgő tavaszt is idézi.

Hogyan készülnek a virágos teák?

A virággal ízesített teák készítésekor friss virágszirmokat vagy bimbókat helyeznek a száradó tealevelek közé. A levelek magukba szívják a virágok aromáját, így a kapott tea illatos és egzotikus lesz. Néhány szirmot vagy virágot általában a teában hagynak díszítésképpen. Egy igazán jó minőségű virágos teának határozott aromája van, és többször is leönthető, mielőtt veszítene illatából.

A gyengébb minőségű termékekhez a valódi virágok helyett sokszor illóolajokat használnak, ezek azonban össze sem hasonlíthatóak a hagyományos módon készült ízesített teákkal. Érdemes tehát körülnézni, és jó minőségű, valódi virágokkal készült teát választani. A webshopunkbanreplika órák biztosan megtalálod a megfelelőt:

Ezek a teák mind könnyed, tavaszi hangulatot árasztanak. Rendezhetünk velük tavaszváró teadélutánt a barátokkal, de nyáron, a meleg napokon jeges teaként sem utolsók.

Kellemes virágteázást kívánok!